Prosto z Paryza

Халина Подгорска-Дутка
PROSTO Z PARYZA
Cos sie zmienia
zycie tu znow
przyspieszylo
nie mowi juz
calymi zdaniami
jak kiedys-lecz
sypie garsciami
zagadkowych sygnalow
choc okna wystawowe
dalej przyciagaja
blaskiem do manekinow
w urzekajacych kreacjach
w zawrotnych kolorach
Ale one juz sie wstydza
nasladowac czlowieka
Stoja bezkarnie
calkiem bez glowy
lub nosza bez protestu
calkiem pozbawione rysow
dekoracyjne czerepy
czy metalowe konstrukcje
dotrzymujac towarzystwa
kocim i niedxwiedzim
wyrazistym pyszczkom
modeli ubranek dla dzieci
17.04.2018
***
HPD