Американська посмiшка

Соломия Галицкая
АМЕРИКАНСЬКА ПОСМІШКА

Американська посмішка, широка, біла посмішка,
Вбиває, як отрута.
Веде народи посмішка, люб’язна, дивна посмішка,
Та сковує у пута.

І світить людям посмішка, яскрава, сяйна посмішка,
Мов промені заграви.
Калічить душі посмішка, кривава, хижа посмішка,
Та знищує держави.

Кого торкнеться посмішка, страшна, зміїна посмішка,
Той вмиється сльозою.
Бо там де сяє посмішка, демократична посмішка,
Чатує смерть з косою.

Будь проклята ця посмішка, слизька, фальшива посмішка,
Візитка супостата.
За те, що там де посмішка, пуста, цинічна, посмішка,
Там брат іде на брата.

Тому, що там де посмішка, гидка, ворожа, посмішка,
Течуть криваві ріки.
Будь проклята ця посмішка, американська посмішка,
Будь проклята навіки!

СОЛОМІЯ ГАЛИЦЬКА
(Травень 2021)