Plonie las

Алла Польская
PLONIE LAS
 

Czynnik ludzki, gdy brak wyobrazni
Przy paleniu trawy na bloniach,
Jezyk plomieni biegnie wyraznie,
Wiatr je przenosi, i las plonie.

Pozar szaleje, tancza plomienie,
Reakcje zwierzat zdumiewajace,
Poznaja z oddali dzwieki ognia,
Ratuja sie z zywiolu dyszace.

Drewno ze spalonych drzew,
Dlugo sie bedzie jeszcze zarzyc…
I to wszystko wywoluje gniew,
Wobec tych, kto pozary ma za nic.

           ***
23-05-2021

АР (wersja oryginalna)