Бялото петленце

Генка Богданова
Автор: Генка Богданова

Будна ли си, мила рожбо?
Я не гледай тъй тревожно!
Баба ще те приласкае,
както тя сама си знае.
Приказката с Б започва,
за теб написах я нарочно.
Слушай, миличко момченце,
за Бобчето и Бялото петленце!

Бялото петленце,  с тъничко вратленце,
очи ококори.  В широките двори
бобено зрънце блестеше на слънце.
Бе тъй огладняло, че глътна го цяло.
Но стана там чудо, затръшка се лудо
петелът задавен. Красавецът славен
задавен  безславно, умирашебавно.

Кокошката плаче: -  Ах, мойто юначе!
Вода донесете,  сина ми спасете!
Помагай, рекичке, мила сестричке!

-  Вода ли? – сърдито реката тъй  рече.-
Не давам даром и капчица вече!
Листо донеси ми от бяла брезичка
и после гребни си от мойта водичка.

Тя без да се спира  брезичка намира:
- Брезичке, сестричке, синът ми умира!
Ах, моля те, дай ми листо за реката,
така ще получа от нея водата!         

Но високомерно отвръща брезата:
-  Ще имаш листо срещу птичка перната.
Славей донеси ми и вземай листата!

Кокошката тича да моли гората:
-  Горице, сестрице,  потрябва ми птиче,
животът на Петльо навярно изтича!

-  Славейче ще имаш, - прошепна гората,
но тичай за мляко от крава в селата!
Сиротно сърненце е гладно горкото,
птичка ще имаш, щом дойдеш с млекото!

Кокошката  вече без сила остана,
сега пък  към кравата тича горкана:
-  Чуй ме кравичке  мила, останах без сила:
За мляко при тебе ме прати гората,
а тя ще нахрани със него сърната.
За млякото – славей от нея ще взема
след туй  към брезата аз път ще поема.
За славей – листенце ми дава брезата,
а срещу листото  - вода от реката
за сина си задавен  аз искам самата.

-  Ще имаш млекцето, -  е кравата ясна,
но свърши сенцето във моята ясла.
Тревица зелена  ми дай  от полето,
тогава, сестрице, ще имаш млекцето!
Получила нова и трудна задача,
в полето кокошката моли косача:

-  Косачо, косачо, петлето умира,
водица ми трябва, но всеки намира
от мене, горката,  какво да изпроси.
Кравата иска  от полето зелено
сено да й нося – сега окосено.
-   О, ще имаш сенце, но с какво да кося?
Отиди при ковача за нова коса!

Пак тича кокошката с мъка в сърцето,
намери ковача  накрая в селцето:
-  Ковачо, ковачо, коса изкови ми,
в Бедата ужасна сега помогни ми!
Синът ми  в беда ужасна попадна,
от бобче задавен Петльо припадна…

Смили се ковачът, коса изковава,
а срещу косата – сенце й се дава.
С него , горката, при кравата бяга,
млекце за сърнето й кравата слага.
Доволна гората пък славей дарява,
брезата се радва, листенце й дава.
Листо щом получи реката пък даде
водица кристална за „ смъртника“ жаден.

Водица щом сръбна Петльо свести се.
Въздъхна кокошката, развесели се .
От радост петлето  спасено  запяло…

Навярно и ти си, детенце, разбрало -
в беда се добрия приятел  познава,
а майката почит, любов заслужава!