Лъжепатриоти, лъжеродолюбци

Генка Богданова
Автор: Генка Богданова


Знае се отдавна – рак, орел и щука
не постигат обща никаква сполука.
Разнобой царува в тяхната задруга
ИНТЕРЕСЪТ  има за това заслуга.

Кокал общ и куче даже не обича.               
С обща слава никой у нас се не кичи.
Интереси общи? Кучета ги яли!
Егото си всеки иска да погали.

Грижите са общи – келепира личен.
Личната облага стимул е отличен.
Всеки „представлява от сърце“ народа.
само ако има собствена изгода.

Затова е важно в избори да хване
с мрежа от лъжи безброй „лапнишарани“.
Тъй да ги прилъже, тъй да ги омае,
че да ги използва както той си знае.

Гръмки обещания бързо той забравя.
Своите мераци  все напред поставя:
„Моето е мое, чуждото  е общо!“
За чуждите грижи – не мисли изобщо.“

За чужди проблеми той не се тревожи.
Себе си да жертва? Не иска, не може.
Патриот на думи, на дело – себелюбец,
но гръмко се хвали, че е родолюбец.

С такива „патриоти“ ще тънем в батака!
С „избранници“ такива – адът ни чака!