Подсолнухи Иловайска

Анатолий Тарасовский
Де серпня сльози смутку і туги –
Радіє сонцю соняшників поле.
Все начебто завмерло навкруги,
Та пам’ять нам зворотнє робить коло.


Тут скільки тих, хто смерть свою знайшов –
Усі  герої, хоч  звичайні люди…
Хто винен, що  злякавшись, відійшов –
То  вищий суд розгляне і розсудить.

А  решта – опинилися в котлі…
Де марно сподіватись  на підтримку
Й несила відірватись  від землі –
Їм  начебто  хтось кинув соломинку –

 В «зеленом коридоре виход єсть» –
Надії, що ледь жевріли, воскресли,
Поки   поняття – офіцерська честь –
По-зрадницькі вогонь не перекреслив.
 
А ті, хто в тім загинули бою,
Де соняхами  сяяв  край шахтарський –
Їх душі всі до одної в раю…
Бо ад вони пройшли під Іловайськом.

Проходить серпень. Літу навздогін
Мене ще б кожна радувала квітка,
Якби не той, сумний дзвіниці дзвін
Та чорний сонях… наче чорна мітка.