W droge lato z ptakami ruszalo...

Просто Дорота
Евгения Рупп

Лето с птицами вдаль улетало...

Лето с птицами вдаль улетало,
На прощание ветру шептало:
Там, где снег и дожди,
Ты меня не ищи,
Там ищи, где сирень расцветала...

Жди меня, я тебе обещаю:
Ненадолго тебя покидаю,
Скоро будем с тобой
Вновь парить над землёй,
А теперь я в тепло улетаю...

Я вернусь, мой родимый, ты знаешь,
Ты меня на себе покатаешь,
На меня не свищи
И с меня не взыщи,
Ведь ты сам же меня прогоняешь...

http://stihi.ru/2021/09/03/7515



W DROGE LATO Z PTAKAMI RUSZALO...

W droge lato z ptakami ruszalo,
Cicho przedtem sie z wiatrem zegnalo:
Tam nie szukaj, gdzie leje,
Gdzie sa sniezne zawieje-
Szukaj tam, gdzie od bzow kisci bialo...

Czekaj na mnie, no slowo ci daje:
Nie na dlugo sie z toba rozstaje,
Pofruwamy jak dawniej
Znow nad ziemia zabawnie,
Teraz cieple odwiedzic chce kraje...

Wroce, mily, ty wiesz o tym przeciez,
Znow na swoim powozisz mnie grzbiecie,
Nie gwizdz na mnie, kolego,
Nie mow na mnie nic zlego,
W koncu sam juz mi kazesz odleciec...