Лисица - светица

Генка Богданова
Басня от Генка Богданова


Чуйте, гръмна новина голяма!
Друга по-сензационна няма.
Казват, че лукавата Лисица
e вече с ореол светица.
/ Е, да, но аз отнякъде дочух,
че тя е авторът на този слух./
Та, казват, че хитрушата Кума
като отшелница - съвсем сама
сега живеела в молитвен пост.
А Господ бил единственият гост
в нейната обител тиха,  скромна.
Водица само пиела от стомна
и отдавна блажно не ядяла.
С чайове  от билки тя постяла.
Станала набожна, кротка, блага...
И без изповед пред поп не ляга!
Навред шушукаше се най-подир,
че Лиса канела се в манастир
да потърси Божата десница.
Тъй благочестивата девица
отричала се вече от света,
презряла всяка земна суета.
Но първо искала да се прости
Лисана и с кокошките добри.
Благо ги поканила  в гората -
да се прощава с тях Кумата.
Да им каже, без да се помайва:
- Много, ама много, се разкайвам
за сторените ви от мен злини
в отдавна  миналите грешни дни!
И така, наивните кокошки,
щастливи  тръгнали " на прошки".
Първо крачело Петлето младо
пред  глупавото птиче стадо,
даже за Кумицата  - светица
те подарък носели - пшеница...
Ала ето  вече три недели,
ни петлето, нито ярки бели,
при нас се връщат, за да споделят,
вест преблага, че вече е на  път
към храма свят Кумицата -" светица",
най - лукавата сестра Лисица.


Наивници навред и днес край нас
лъжите чужди слушат във захлас.
Така с притворство и със сто лъжи
ги мамят хора хитри, подли, зли.