Реквием за

Генка Богданова
Автор: Генка Богданова

Няколко кървави рози в снега са замрели –
болка,  бродирана в преспите чисти и бели.
Няколко локвички кръв под небето
от гълъб, прострелян направо в сърцето.

Как да забравя оловната тежест в гърдите?
виновна се чувствам наравно с ловците!

* * *
От крилото на гълъба, смъртно ранен,
перо се отрони и падна пред мен.
Наведох се,, Болна от мъка и срам
и вдигнах перото притихнало там.

О, птицо невинна и толкова нежна,
тъй груб е сватът ни! И знам, неизбежно
душите ни хладни ледът ще покрие,
щом белите гълъби, стреляме ние.

* * *

Кучета ръфат крилете на гълъба бял!
А ловците трофеите мъртви броят.
Като вълци, помъкнали от плячката дял,
доволни и сити те се канят да спят.

Нима ще сънуват тихо утро засмяно,
озарено от слънчеви, златни лъчи?
В това утро, с гълъбови кърви обляно,
даже слънцето свежда сърдито очи.

Грехът им куршумен, улучил сърцето
ще ражда в съня им кошмар, след кошмар.
Няма го вече гълъба бял във небето!
Светът ни прилича на касапина стар.