Бонсай

Генка Богданова
Автор: Генка Богданова


Елха се бе родила, под Вежен да порасне.
Клонки извисила, нежни и прекрасни,
да пие светлината от слънчицето ясно
и рожба на земята на воля да израсне.

Бе още тъй мъничка и влюбена в небето,
пориви красиви люлееше в сърцето.
Закриляше я Вежен… Но мъж от равнината
коренът й нежен изтръгна от земята.

Занесе я в дома си, в саксия посади я,
а после с любовта си, с грижи обгради я.
Но как елхата дива в саксия да живее?
Не беше тя щастлива. Започна да линее.

Превърна се във жалко подобие елхово,
дръвче осакатено със коренче – олово.
Ни дърво прекрасно, ни цвете  бе красиво,
а същество нещастно, самотно, полуживо!

Историята тъжна разказах ви нарочно,
„обич“ като тази е грозна и порочна!