Петро i Григорiй

Сергей Вощаный
                Нашим дідам
                вічна пам’ять 

Широкий шлях до небокраю,
Де сонце падає за обрій,
Війна безжалісна триває –
Пішов Петро, пішов Григорій.

Мовляв Петро до Катерини –
Пробач, мабуть, не повернуся.
Григорій обіцяв Марії –
Чекай мене, не забарюся.

Як зоряно! Коротка ніч червнева,
Остання ніч – у хаті не заснуть…
Вони, як ті зірки, зірвавшись з неба,
В останню мить яскраво спалахнуть.

Широкий шлях до небокраю,
Де сонце падає за обрій,
Війна безжалісна триває –
Пішов Петро, пішов Григорій.

Йшли оглядаючись, зітхали –
У серці, у душі пекло –
Там, за вишневими садками,
В долині тануло село.

Зостались там всі їхні мрії,
Малеча й старенькі матері,
Там Катерині і Марії
За все життя не виплакати сліз.

Широкий шлях до небокраю,
Де сонце падає за обрій,
Війна безжалісна триває –
Пішов Петро, пішов Григорій.

                10-11.XII.2021р.