Връщане в миналото

Димитр Дянков
Поисках да се върна
в моето детство.
Оказах се отново
в епохата на Студената
война.

Сега ще трябва пак
да изтърпявам наказания
по пионерска и комсомолска линия,
да слушам
безсмислени речи
и да мълча.
Няма как -
ще се наложи
да измислям
международното разведряване,
походите за мир,
свалянето на Пол Пот
и Пражката пролет.
Ще трябва
да ми стигнат силите
да разрушавам Берлински стени,
телени мрежи и кльонове,
да унищожавам
ядрени ракети и
бойни отровни вещества...

А бях решил просто
да се върна за няколко минути
в детството -
да купя топъл хляб
от хлебарницата на ъгъла...