Скрадзеная Русь

Валерий Познякевич
Мне сягоння, як і Вам --
Не хапае волі.
Скраў яе маскаль Іван
Для расейскай долі.

Ён ад Кіеўскай Русі
Пераняў звычаі
І цяпер дыктуе ўсім,
Як званы гучалі.

Воля там дзе Полацк, Пінск,
І крыжы святыя.
Тут князі не зналі ціск
Конніцы Батыя.

Русы колер валасоў
Для славян стаў Руссю.
Край нявест і край паслоў
Нёс на крыллях бусел.

Глебай дыхала вясна --
Русь жыла Святая.
Той маскаль і знаць не знаў,
Што такое талер.

Навучыў яго той хан
Скрасці ад славянаў
Слова Русь, і слова Храм,
Што іх бласлаўляла.

Так памкнуліся ў наш край
Невукі і здрайцы.
Слова ў іх адно: аддай
Сымбаль вечнай працы.

Вынішчалі гарады,
Што мы звалі Руссю.
Нарабілі шмат бяды --
Пачарнеў наш бусел.

І цяпер за назву Русь
Зноў ідуць змаганні.
Украіну, Беларусь
Хочуць апаганіць:

Утапіць славянскі род
У вайне іржавай.
Паднімайся, мой народ!
Стань ізноў дзяржавай.

19.01.2021.