Прозрачна. Руслина Александрова

Ольга Кайдалова
Погледно ме една старица
И сякаш ме прочете със очи:
- Любов и бедност, моето момиче,
Не ще да скриеш, винаги личи!

А аз си мислех, че нехайно
Изричам името ти и във здрача
Съм скътала голямата си тайна...
Снежинки се топят, аз не... не плача...

И стиховете ми... Не, не! Не са за теб!
Въобще, не знаят ли, че аз съм силна,
Че аз съм кучката със нрав свиреп,
Която хапе - да не би да я наритат!

И тези, дето всичко виждат,
Ще победят ли своя собствен страх?
Любов и бедност?... Е, завиждайте!
Обичам го! Ще си платя и този грях...
-----
"Проницаемая" Руслина Александрова

На меня поглядела однажды старушка
И как будто прочла по глазам:
- Любовь, как и бедность, не скроешь, девчушка,
Их узнаешь всегда по слезам.

Подумала я, что, быть может, небрежно
Твоё имя легло на губах
И выдало тайное в сумерках нежных.
То не слёзы... то снег на щеках...

Стихи... Нет же, нет! О другом я писала!
Все же знают, я очень сильна,
Как волчица, что так беспощадно кусала:
Защититься хотела она!

И те, кто всё видят и всё подмечают,
Свой сумеют ли страх победить?
Любовь, как и бедность?... Пусть локти кусают!
Я люблю! И готова платить...