Загадки про крокусят-5 - 10шт

Елена Палагута
З альбому «Казка Весняна»

«ЗАГАДКИ  ПРО  КРОКУСЯТ»-5 – 10шт.
(продовження)

4* (назва квіточки: «крокус» або «шафран»)

4.1.* (лат. «крокус» – від грец. «крокє» / нить, нитка –
ниткоподібна форма помаранчево-красних рилець)

«Крокє» – нитка, волокно...
Квітів висушені рильця –
Схожі з ними... Це давно
В назве квіточки таїться...

Так вгадай, як кличе світ
Цю дорогоцінну квітку!!!
Провесняний першоцвіт,
В юнім березні розквітлий!!!

4.2.* («шафран» – від араб. «жовтий» –
колір жовтогарячих рилець)

Квіточки назва – від кольору рилець...
Жовтогарячих! І майже златих!!!
Часто це колір і квітчаних крилець –
Жовтих пелюсточок квітів простих...

Тільки ці квіти – ну, зовсім не прості...
Дорогоцінні, коштовні вони!!!
На всіх вечірках весни – знатні гості!!!
Як переможці над силами тьми!!!

4.3.* («шафран» – від араб. «жовтий» – колір жовтогарячих рилець)

За жовтий колір крихітних тичинок
З яскраво-помаранчевим відтінком
Цю квітку різнобарвну та духмяну
Недарма називають всі «________»... (шафраном)

4.4.* («шафран» – від араб. «жовтий» / колір жовтогарячих рилець
+ цінна пряність + спеція в кулінарії + коштовність / дорогоцінність
+ пряний аромат / духмяність)

Цінну пряність із рилець квіткових
В світі з давніх часів здобувають...
І, як спецію пряну, вживають
Для смачних «царських» страв та напоїв...

Що за квітка коштовна, духмяна?!.
Кулінари її звуть ______________!!! (шафраном)

4.5.* («шафран» – від араб. «жовтий» / колір жовтогарячих рилець
+ барвник і ароматизатор в кулінарії)

В кулінарії рильця квіткові –
Як барвник!!! Для тортів і напоїв...
Для ковбас та сирів... І бульйонів...
Що за квітка така загадкова?!.

4.6.* («шафран» – від араб. «жовтий» / колір жовтогарячих рилець
+ барвник в кулінарії та текстильній промисловості)

Колір жовтий, відтинок злотистий –
Добувають із рилець квіткових...
Що за квітка – яскрава, барвиста –
Квітне після метелиць зимових?!.

4.7.* («шафран» – від араб. «жовтий» / колір жовтогарячих рилець
+ барвник + першоцвіт + вісник весни)

Рильця сонячної квітки –
Жовто-золотий барвник...
А вона – як перша звістка
Й вісник юної весни!!!

4.8.* («крокус» / квітка + «шафран» / спеція)

Рильця помаранчеві
На цій квітці глянцевій
З назвою із Греції –     / крокус
Найдорожча спеція!!!  / шафран

4.9.* («крокус» / квітка + «шафран» / спеція)

«_________!!!» – про цю квіточку  (крокус)
Каже квітникар...
«Ні, ________ це! Спеція!!!» – (шафран)
Свідчить кулінар...

4.10.* («крокус» / квітка + «шафран» / спеція)

В квітниках зоветься «______»  (крокус)
Жовта квіточка-волан...
В кулінарії (ось фокус!) –
Пряна спеція «_______»... (шафран)