Загадки про крокусят-8 - 6шт

Елена Палагута
З альбому «Казка Весняна»

«ЗАГАДКИ  ПРО  КРОКУСЯТ»-8 – 6шт.
(продовження)

8* (цінність + загальний опис)

8.1.* (рослина з Червоної Книги + першоцвіт + вісник весни)

До Червоної Книги занесена
Квітка – вісник нової весни...
Що чуття викликає піднесені...
Для котрої ми пишем пісні...

А сама квітка – миле маляточко!!!
Прикриваючи очі свої,
Посміхається, мов янголяточко...
Пелюстками, як сонце, яскрить... 

8.2.* (символ примирення протилежностей та балансу:
білі пелюстки / морозність + жовтогарячі тичинки / пекучість сонця =
= перехід від зими до літа)

Ховається під снігом квітка ця...
І тихо допомоги викликає...
Її прохання чує мать-земля...
І вийти на поверхню дозволяє...

І квіточка – захоплює усе!!!
Прозору тишу лісових прогалин...
З собою благодать вона несе!!!
І позбавляє всесвіт від печалей...

Пелюсточки сніжисті – як мороз...
Тичинки жовті – наче спека літня...
Холодного й жаркого симбіоз –
В ній змішані тони зими і літа!!!

8.3.* («малий золотник, та дорогий»
/ або «мала штучка червінчик, а ціна велика»)

Ти – мов золотник для мене:
Дорогий, хоч і малий...
Явище ти небуденне –
Схованка квітчастих мрій!!!

8.4.* (дорогоцінність: барвник + спеція + ароматизатор
/ цінується на вагу золота, дорожче золота)

Ця квітка благородна
Нам радо віддає
Красу свою природну
І серце золоте...

А з тисячі сердечок –
Квіткових, золотих –
Виходить лиш клубочок
Волокон дорогих...

Тому вони – безцінні!!!
Дорожче срібла й злата!!!
Ця квіточка весіння –
На чудеса багата!!!

8.5.* (дорогоцінність: барвник + спеція + ароматизатор
/ цінується на вагу золота)

Квітка ця – справжнє диво природи
І весни молодої співець...
Жменя чистого злата виходить
З тисяч злотих квіткових сердець!!!

Та вона – тільки рада віддати
І красу, і душевне тепло...
Навіть золото серця роздати!!!
Головне – щоби сонце зійшло!!!

8.6.* (У Китаї – одяги шафранового жовтого кольору
дозволялося носити лише імператору)

Королівський одяг здавна
Жовтим барвником фарбують,
З квітки ранньої добутим,
Що зростає повесні...

Наче келих благородний,
Квітка ця... Усіх дивує
Цвіт її дорогоцінний –
Дар від сонця та весни!!!