Загадки про крокусят-9 - 6шт

Елена Палагута
ЗАГАДКИ ПРО КРОКУСЯТ-9 - 6шт.
­З альбому «Казка Весняна»

«ЗАГАДКИ  ПРО  КРОКУСЯТ»-9 – 6шт.
(продовження)

9* (парфуми і міста, що названі на честь шафрану и крокусу)

9.1.* («Шафраналь» – парфум з Ірану
/ аромат, ідентичний шафрану)

«Шафраналь» – так духи називають...
З ароматом приємно-солодким...
Що із рилець квіток добивають –
«Перших звісток» младої весни...

Назва цього парфума – від квітів!!!
Життєрадісних... І сонцеоких...
На тюльпанчики чимось похожих...
Різнобарвних! Веселих! Смішних!!!

9.2.* («Honey and Crocus» / «Мед і Крокус» – парфум з Англії
/ багатогранний акорд меду, квіток крокусу, лаванди та мигдального молока)

Є парфум, що звуть «Honey and Crocus»...
У цій назві – ховається ймення
Квітки милої та чарівної,
Що зростає в саду навесні...

Ти вгадай назву крихітки-квітки,
Що в душі викликає натхнення!!!
Серце радує... Око милує...
Сповіщає про зачин весни!!!

9.3.* (Saffron Walden / Сафрон-Уолден або Шафран-Уолден –
місто в Англії, де здавна вирощують шафран і виробляють
з нього барвники, спеції і т.ін.)

«Saffron Walden» – ось так називають
Місто в Англії... З давніх часів
Там із квітів барвник добувають,
Що ростуть серед зимніх снігів...

На вагу злата квітку цінують...
Злата навіть дорожче вона!!!
На гербах різних квітку малюють...
З нею завжди приходить весна!!!

На честь квітки якої зоветься
Місто з сонячно-квітчаним «серцем»?!.

10* (крокус і шафран у легендах)

10.1.* (шафранові ванни Цариці Клеопатри –
один із секретів її молодості та красоти)

Клеопатра, Цариця Єгипту,
Цінувала цю квітку весняну...
За тонкий аромат і цілющість...
З нею ванни приймала вона...

Це – одна з таємниць Клеопатри!!!
Що давала красу незрівняну
Найпрекраснішій в світі Цариці...
Щоби бути, як юна весна!!!

10.2.* (квітка шафрану – символ Дня Святого Валентина)

Милих квітів маленький букетик –
Більш за всіх каже нам про любов...
Бо Святий Валентин перед смертю
Відіслав квітку замість промов!!!

А кохана, торкнувшись до квітки
Та почувши її аромат,
Почала знову бачити!!! Свідки
Кажуть, це – краще слів і балад!!!

Мова йде не про ружу духмяну,
А про висохлу квітку __________!!! (шафрану)

10.3.* (у Стародавній Греції: крокус –
квітка / символ Богині Ранкової Зорі)

Зорі Ранкової Богиня незрівняна
Давно обожнює цю квіточку малу...
Таку зворушливу, тендітну і духмяну!!!
Що щиро радується світлу і теплу...

Богиня пестує її бутончик кожен...
Маленькі паростки... І крихітні листки...
І вінчик-чашечку, з тюльпаном дуже схожий...
І золотисті шовковисті пелюстки...

Тому ця квітка – символ юної Богині!!!
Любима крихітка Ранкової Зорі!!!
Що любить ранку кришталевого сльозини,
Його яскраві, різнобарвні кольорі!!!