Нравственный Человек Некрасова

Николай Андреевич Гардба
1
Живучи відповідно до моралі,
В житті нікому не вчинив я зла.
ЖінкА  моя, загОрнувшись вуаллю,
Надвечір до коханця раз пішла.
Я  до нього з поліцією з‘явився
І викрив все… На виклик  я не бився!
Вона лягла у ліжко, померлА,
Стерзана вся ганьбою та печалю.
Живучи відповідно до моралі,
В житті нікому не вчинив я зла.

2
Борг приятель занадто раз прострочив,
Як другу натякнувши це йому,
Закону розсудити нас дорУчив -
Закон той надіслав  його в тюрму.
Там помер він, не повернУв алтина,
Зла не тримаю, хоч на те причина!
Я йому борг забув того ж числа
Та пом'янув  і смутком, і сльозами…
Живучи відповідно до моралі,
В житті нікому не вчинив я зла.

3
Селянина я віддав в  кухарі,
Він виявився добрий кухар – щастя!
Та з двору відлучавсь невзаборі
І званням непристойне ще пристрастя
Мав: бо любив читать та міркувать.
Не став я вільнодумця розпікать -
По-батьківськи посік його, каналлю;
Він увтопився, дурощь надійшла!
Живучи відповідно до моралі,
В житті нікому не вчинив я зла.

4
Мав я дочку; ментОром захопилась,
З ним бігти захотіла навманя.
Я погрозив прокляттям: враз змирилась
І вийшла за дідка-багатія.
Іх дім блискучий повен був як чаша;
Та  раптом стала блідна сумна Маша
І через рік в сухоті померла,
Вразивши всіх  глибокою  печаллю...
Живучи відповідно до моралі,
В житті нікому не вчинив я зла.
В житті нікому не вчинив я зла?