На сярмяжках ставяць...

Татьяна Цыркунова
На сярмяжках ставяць лату,
Не ў чым выйсці  на мароз.
Не пакінуць хлопцу хату,
Адмарозіць холад нос.

Вецер шапку сам зрывае
Ды ганяе, нібы мяч.
Воўк у голас завывае,
Страшна хлопцу, хоць ты плач.

За спіною — торба, кнігі,
Веды трэба набываць.
Не відаць пакуль адлігі,
Бура будзе панаваць.

Вецер б’е ў  твар шалёна,
Але мерна крочыць дзед.
Хлопчык ён, ды закалёны,
Не дайсці  інакш да вед.

Толькі  дзве зімы вучыўся,
Улетку часу не было.
Да навукі  далучыўся —
Дзівавалася сяло.

Жарка ў  школе — топяць печы...
Дзед дабраўся да мяжы.
Да навукі  ход спрадвечны,
Вучня, Божа, зберажы.

Гэта ведаю ад таты,
Дзве зімы вучыўся дзед.
Быў  на розум ён багаты,
Для жыцця хапіла вед.