Божья коровка

Ана Величкова
                Болгарский
                Природа и Люди

               
                К А Л И Н К А

                Една калинка кацна на дланта ми -
                започна бързо-бързо да пълзи.
                И капка от дървото се отрони,
                след нея още - сякаш рой сълзи.

                Калинката се спря и се огледа.
                Дали ще трябва тя да продължи
                или пък ще отлитне към небето,
                където ниско, облаче кръжи?

                Припомних си народното поверие -
                избраната посока е късмет.
                Добра девойка момък ще намери
                и ще живее с него близо век.

                За мен това съвсем не се отнася -
                аз полета й няма да следя.
                Света желая песни да огласят
                и бели гълъбчета да летят.

                Ана  Величкова