Witaj Salut

Дмитрий Журидов
Tlumaczenie poisenki „Salut” Joego Dassina
(Записано латинницей, польские диакритические знаки не отображаются.)


Witaj, znow tu jestem!
Witaj, zyjesz szczesciem?
Latami poczulem dni -
W oddalonej wsi
Pamietalem Cie.

Nie moge policzyc drog,
Nie czuje juz wlasnych nog,
Daj kawy mi choc lyk -
Opowiem Ci caly zycia plik.

Przed laty byl tutaj ktos
Czyj, chyba, pamietasz glos –
W oddali zgubil sie,
A teraz, jednak, odszukal sie.

Witaj, znow tu jestem!
Witaj, zyjesz szczesciem?
Latami poczulem dni -
W oddalonej wsi
Pamietalem Cie.

Czy wiesz jak zmienilem sie?
Tworzylem marzeni sen:
O tobie, mnie, dzwiekach naszych rym –
Szalony glupie marzylem tym.

Nie wiesz co powiedziec mi,
Ja – twoj przypomnienia blik,
Niebrzydki, moze, lecz
Nie wroce tutaj by znowu rzec:

Witaj, znow tu jestem!
Witaj, zyjesz szczesciem?
Latami skladalem dni -
W oddalonej wsi
Pamietalem Cie.



Salut est une chanson de Joe Dassin, parue en 1975