Pelniac misje Boska...

Алла Польская
Dedykuje ten wiersz Barbarze Otto


PELNIAC MISJE BOSKA...

Wsrod cudownych okolic wedrujesz,
Cieszac dusze i wzrok swoj na miare.
Pomoc w miare swych sil okazujesz,
Noszac w sercu swa szczera wiare.

Pelniac misje Boska, dlatego
Kilometry przemierzasz ze soba,
Aby prosic Andrzeja Swietego
Pomoc tym, ktorzy walcza z choroba.

Wymodlilas im zycie, wiec zyja,
Lecz przyroda ich cieszy inaczej,
Tak szczegolnie znow nia lubuja,
Kazda trawke milujac baczniej.

Wiec znalazlas swe miejsce na Ziemi,
Aby stac sie poslannikiem Bozym,
I modlitwy Twej nie byc w cieniu,
Gdyz dzialania te bardzo pomocne.

Czeka Ciebie od Boga nagroda
Za troskliwe sluzenie ludu.
Za Twe dobro dla swietego grodu
I za milosc, co tworzy dzis cuda!

19-06-2022

AP (wersja oryginalna)