Культура бандура

Ирина Юрчук
Культура і бандура
(байка)

Розповім, товариші,
Я вам гарну байку.
Хто дослухає – мерщій
Ставьте вподобайку.

Хто моралі не збагне,
Випийте мікстури.
Тема – як живе дурне
В світі без кульдури.

Нею бавиться народ
На гулянці втішній,
В неї ж бо чуттєвий рот,
Словоформи пишні.

А придивишся – оця
Фря – лиха болячка.
Ловить лохів на живця,
Мов ота рибачка.

З рота сиплеться брехня
З вечора до ранку.
У кульдури маячня,
Трясця, лихоманка,

Обкололася вона,
Обпилася тощо.
Ось і танкова весна
Розтинає площу.

Балалайку заховай.
Діставай бандуру.
Паляницю в каравай
Не спотворюй здуру.

Раз зіграв на боці зграй,
Плюнув у криницю,
Поласуєш, вовк бодай,
З хріна паляниці.

Платня – страх, зросте пеня,
Злиднів культ – багатство,
Вже не глядючи міняй
Братство на жебрацтво.

Дивишся – і засудив
Волю до тортурів.
Йшов людиною туди,
Повернувсь – кульдурень.

Ось така складна мораль
В байці про культуру:
Ходить лихо без добра
Там, де куля – дура.