Эдна Сент-Винсент Миллей Тебя я потеряла безвозвра

Наталия Корди
Дата: 01-07-2022 | 16:31:49

Тебя я безвозвратно потеряла,

Безропотно,как я могу, изволь

Не делать вид, как будто горя мало,

Идя на плаху гордо как король.

И слёзы были по ночам нередки,

Я каюсь, но простителен мой грех:

Есть те, чьим вольным крыльям тесно в клетке,

Кто рвётся из неё, так я - из тех.

Люби я меньше, или ты лукаво

Мне подыграл бы, удержав крыла

Ещё на лето, были бы неправы

Мы, ожидая прежнего тепла.

О, если бы я боль перенесла

Легко как ты, не помнила бы зла.





[Sonnet CXVI] Well, I have lost you
by Edna St. Vincent Millay

Well, I have lost you; and I lost you fairly;
In my own way, and with my full consent.
Say what you will, kings in a tumbrel rarely
Went to their deaths more proud than this one went.
Some nights of apprehension and hot weeping
I will confess; but that's permitted me;
Day dried my eyes; I was not one for keeping
Rubbed in a cage a wing that would be free.
If I had loved you less or played you slyly
I might have held you for a summer more,
But at the cost of words I value highly,
And no such summer as the one before.
Should I outlive this anguish—and men do—
I shall have only good to say of you.