I jak tu zasnac

Алла Польская
I JAK TU ZASNAC...
         
          
Dzis mewy szumnie
Obudzily mnie
I juz nie snie.
I jak tu zasnac,
Kiedy muza atakuje?..
Gmatwa mi w glowie,
Rymy uklada,
Targa zbyt mna i przy tym
Po nad miare swietuje…
Tworzy wizje,
Obrazy, - je widze
Ledwie zmruze oczy.
Wraca znow sen
Z tej burzliwej nocy,
I w sercu mym wciaz Ten,
Po kim ono do dzis lomocze.

03-07-2022

                ***

AP (wersja oryginalna)