Серпневе

Ирина Юрчук
Добривечір, чорнобривці!
Добривечір, гайдамаки!
Вам бабка несе на крильцях,
Серпневих утіх ознаки.

Серпанковим плавним злітом
У вікна вітри прозорі,
Щедроти в розпадку літа,
Рум'яні рожеві зорі,

І визрілих груш відрада,
І милощі яблуневі…
Світ нібито йде до ладу:
Віск стиглої зірки в небі

І місяць – тендітний серпик
Над синьою тінню гаю…
Лиш серце від туги терпне
І дзвонами калатає…

Знесилені чорнобривці.
Поранені гайдамаки.
Роняють пелюстки-крильця
Червоні відцвілі маки…

…Біль боєм у кожній дзвіниці,
Луною у дзвоні кожному:
Оленівка, Харків, Вінниця
І серпень снопом підкошеним…