Един прекрасен ден

Ирен Тодорова
Вървя и се усмихвам на всички минувачи.
Едни усмивката ми връщат,
други гледат на страни.
А аз си тананикам и по улицата крача,
сега, когато есента на прага ни стои.

Усмихвам се,
макар че лятото си тръгва.
И става все по-къс денят.
И мокри пейките, самотни са по градските алеи.
А в шадравана не тече вода.

Усмихвам се,
на този аромат на круши, грозде и на плесен.
На пъстрите баири с есенни листа.
Усмихвам се
и на дъжда, на неговата тиха песен,
на жици натежали от накацалите птици
и на отлитащи ята.

Усмихвам се
и не тъгувам за горещо страстно лято.
На дъжд метеоритен не държа.
Аз знам, и есента на топлина богата е.
Усмихвам се и продължавам да вървя.

Минавам бодро покрай кестените зрели.
Прибирам в джоба си един от тях.
Усмихвам се и сякаш минутите са спрели.
Усмихвам се.
Да, есен е! Аз есенна любов си пожелах.

Откривам любовта в очите на случаен непознат.
В сребристите коси на старец.
В ритъма на този град и онзи аромат
на пушек, в телефонно позвъняване.

В целувка за сбогуване на двама млади,
които се надяват за вечност тя да е печат.
Открих я и в графита на олющена фасада.
Усмихвам се. Прекрасен е денят.


Перевод с болгарского на русский язык: Нина Цурикова

http://stihi.ru/2022/10/18/4342

Иду и улыбаюсь всем проходящим мимо.
В ответ мне кто-то улыбнётся,
другие и не глянут.
Иду, под нос мурлыча, вперёд неотвратимо,
теперь со мною осень, я отрицать не стану.

Я радуюсь,
пускай уходит моё лето.
Становятся короче дни.
И мокнут в городских аллеях опустевшие скамьи.
Фонтаны пересохли без воды.

Я радуюсь,
тому, как пахнет груша, виноград и даже плесень.
И на лугах красивым осени листкам.
Я радуюсь
дождю,его неприхотливой, тихой песне
и проводам, прогнувшимся от птиц, на них сидящих,
и крикам перелётных стай.

Я радуюсь
и не тоскую о горячем, страстном лете.
Метеоритный дождь я не люблю.
Богата осень, знаю я, теплом и светом
Я радуюсь, дорогой осени бреду.

Иду я весело мимо каштанов спелых.
Один из них кладу в карман себе.
Я радуюсь: минуты двигаться не захотели.
Я радуюсь.
Да осень же! Её любви хотелось мне.

Любовь я нахожу в глазах, кто мне и вовсе не знаком.
И в старца волосах седых
И в ритме городском, что отдаёт дымком,
звонками телефонов, разговорами.

В прощальном поцелуе двух, что видно рады,
надеются, любви печать не уничтожит тлен.
Я слово нахожу в граффити на стене фасада.
Я радуюсь. Прекрасен этот день!