Гладната лисана

Генка Богданова
Автор: Генка Богданова

Скочи вчера от зарана
гладна хитрата Лисана
и сърдита замърмори:
-  Ох, коремът ми къркори,
а съня  ми глад прокужда.
Лисо, Лисо, имаш нужда
от питателна закуска.
За вечеря снощи схруска
мърша някаква си жалка –
кожичка от мишка малка.
Вече зима се задава,
как в студа се оцелява
без хранителни запаси?
Поразмърдай ти ума си!
Снощи до среднощ будувах,
а задремех ли сънувах
тлъсти плешки от петлета,
от кокошчици филета…
Ако искам да живея,
трябва ми добра идея
как да заредя дома си
със хранителни запаси.

И нали е Лиса умна
хитър план такъв й хрумна:
На закътана поляна
сложи Лиса два казана
с етикети: ВАНА КАЛНА,
БАСЕЙН С ВОДА МИНЕРАЛНА.
Други надписи гласят:
Спа –хотел във този кът
с крепко здраве ви дарява.
Собственикът обещава
фитнес, разни процедури
разкрасителни. А щури
партита за забавление
ви зареждат с настроение.
Каним нашите другарки,
позакръглените ярки
и кокошките –носачки,
с пиленцата  майки-квачки
утре да ни посетят
 в този райски горски кът!
За вас, дружки, такса няма,
ще участвате в реклама.

Днес, след дългите си  пости,
Лиса среща скъпи гости.
със усмивка ги посреща
и във ваната гореща
ги покани благо, благо,
за начални процедури.
В огъня дърва притури.
После никак не се бави,
а кожите им тя ощави.
„Масажира“ им крилата
и оскуба им перата.
Домакинята скопосна
после на шезлонг ги просна,
„бани слънчеви“ им прави,
осоли ги, маринова –
и за зима  е готова.