Врабчета

Генка Богданова
Автор: Генка Богданова

Патриоти сме признати.
С много птици сме събратя,
ала по света не скитаме,
с „прелетните“ не отлитаме.
Пролет, лято, есен, зима,
във България ни има.
Тя е нашата родина-
райска, приказна градина.
Тук се раждаме, растем,
тук живеем всеки ден.
Тук  щастливи сме на пролет,
срещаме със дружен полет
над цъфтящите дървета
с поздрав пролетта напета.
Нашето задружно ято
най-обича да е лято.
Има зрънце във  полята,
радостни са ни сърцата.
Нашият живот е лесен
и в любимата ни есен.
Щедра на храна богата
е за врабешкото ято.
Зиме трудничко живеем.
Борим се да оцелеем
под стрехИте заснежени
със „висулки“ вледенени.
Гладни и измършавели,
в студ и в бури оцелели,
волно пак летим напролет
и с щастлив, възторжен полет,
радваме се на цветята
и посрещаме ятата
връщащи се от чужбина
в слънчевата ни родина.
Казват, че сме птици диви,
неспокойни и свадливи,
ала който ни познава,
врабчовците уважава.