Co sie kryje w naszych lustrach

Илона Казимерска
Co sie kryje w naszych lustrach?
Moze wszystko, moze nic?
Czy odbija sie w nich dusza?
A byc moze z zyciem nic?
To zalezy jak kto patrzy,
Czego szuka, czego chce.
Zawsze oko przeinaczy,
Jesli serce przeczy, lze.

Co sie kryje w naszych lustrach?
Moze wiedza, moze strach?
Bol na wykrzywionych ustach?
A byc moze szczescia krach?
To zalezy kto tam patrzy,
Bo spelniony, dobry czlowiek,
Raczej zlego nie zobaczy,
Przeistoczy swiat spod powiek.

Co sie kryje w naszych lustrach?
Moze nicosc, moze wyzszosc?
Czy znajdziemy niebo w taflach,
Gdy jest w srodku pustki cichosc?

Tylko milosc w sobie majac,
Odzwierciedlic mozna jasnosc,
Piekno z wiara promieniujac
Projektuje swiatlem radosc.
29.10.2022
© Copyright: Ilona Kazimierska, 2022

PS Wszystkie uwagi i fotografie sa autora