Соловей раптом щебетом нас повернув. Степан Бабiй

Ольга Кайдалова
Соловей раптом щебетом нас повернув
З гудронного світу
В черешнево забілену, чисту весну,
Повну радості, щастя і світла.

А з-під шин аж витьохкує сивий асфальт,
Рвуть повітря ревучі бляшанки,
Над Чорнобилем, над веремією авт
Соловей не втихає до ранку.

Повертає в пахучі, хмільні вечори,
Де ще явір стоїть над водою
І зоря, і щока твоя юно горить,
Доля в зав’язь іде молодою.

Яблунево-бензиновий дух огорта
(Цвіт і суміш нектару з октаном),
Металева у горлі дере гіркота, –
А цей пташок співа безустанно.

…Тільки з явора того уже ні сліда,
Де асфальт заблискоче, як річка.
У продутих Чорнобилем буйних садах
Соловей ставить пам’яті свічку.
-----
"Соловей нас нечаянно трелью вернул" Степан Бабий

Соловей нас нечаянно трелью вернул
Из металло-дегтярного мира
В черешнёво цветущую белым весну,
В волны радостного эфира.

Из-под шин нам щебечет свинцовый асфальт,
Воздух рвут свиристели-жестянки,
Над Чернобылем в ряд "Запорожцы" стоят -
Соловей всё поёт спозаранку.

Возвращает в хмельные он нас вечера,
Где склонился явор над водою,
Где сияет звезда, как настанет пора,
Доля в завязь идёт молодою.

Нас окутал бензиново-яблонный дух
(Это смесь из нектара с октаном).
Металлической горечью веет от губ,
Соловей же поёт неустанно.

От явора уже не осталось следа,
Лишь асфальт заблестел, словно речка,
И в чернобыльских ветром продутых садах
Соловей ставит памяти свечку.