Гремели пушки в Украине

Лесь Украинец
На Брацлавщині бряцали шаблІ,
На Волині волали гармати.
Українці уміли й могли
Україну свою захищати.

У Черкасах писали  віршІ,
І підписував гетьман грамоти,
На Поліссі співали піснІ,
І збирали гриби і ягоди.

У Чернігові церкви й вали,
У Києві церкви й лаври.
У ковальнях кують ковалі,
А на Хортиці б'ють литаври.

Запоріжжя - козацький край,
А Буковина - естрадний:
Там стожари і водограй,
І захована квітка папоротті.

У Львові книгарні, кав'ярні, крамниці,
У Тернополі файно завждИ,
В Миколаєві жито й пшениця,
У Херсоні помідори й кавуни.

У Житомирі теплі шкарпетки,
Щоб не мерзли в окопах бійці,
Славутич - місто енергетиків,
У Одесі люди, як кораблі.

В Сумах гідні доньки й сини,
У Хмельницькому горді укропи,
Закарпаття - край вин і сирів,
Ну а Крим - це перлина Європи.

На Полтавщині - господарі,
Січеславщині - ГЕСи і ТЕСи,
У Рівному шумлять гаї
І читають книжки поетеси.

На Донбасі копальні і шахти,
Чорне золото з надр гірники
Добували. Та партія в шахи
Перейшла у реальні бої.

Харків'янин Григорій Сковорода,
Кропивчанин Василь Сухомлинський.
Україно! Ти знов молода
І даєш відчайдушну відсіч.

В Україні триває війна,
Забирає життя українців;
Іди геть звідсіля, орда,
Забирайся подалі звідси.

Січень 2023, Славутич