23, Уникалният Ямб и Закачливата Литатру-Ямба

Величка Николова -Литатру 1
*("За Ямб се носи легенда,
че е син на грозния Бог - Пан, свирач на овчарска свирка.
Майка му е лекомислената нимфа, наречена Ехо,
която си загубила акъла по самовлюбения Нарцис, (вечно радващ се на красивия си образ, отразяващ се в езерото и това го погубило),
но тя още го дири по гори и планини и го зове.")

("Ямб - удар само върху четни гласни!")

*

Уникалният Ямб
Автор - Величка Николова - Литатру1



О, Ехо, Ехо, нимфо красива,
зовеш ли още Нарцис, напет?

Той не обича жените диви.
Обича своя воден портрет!

О, Пане, Пане, Бог музикален,
с овчарска свирка свириш в нощта!

Чуй как синът ти - Ямб - уникален,
приглася с песни до сутринта!


----------------------------------
Закачливата Литатру (Ямба  ;)


В морето плувам само аз, над мен прелита малка чайка.
И тя е моят бял компас, а слънцето е моя майка.

Блестят вълни, шуртят лъчи... Ветрецът пее песен свежа;
тя в синьото небе хвърчи, а то изплете цветна мрежа.

Достигнах остров - сам- самин. Той бе необяснимо чуден...
дори видях един равин и скочих: - Туй e сън безумен!

Сега седя с молив в ръка, рисувам слънце, чайка, *рАвин,
рисувам на Амур лъка и как ЛЮБОВ с(ъс) него правим!   ;))


*рАвин=еврейски свещеник
(мистично, эзотерично, научно, философско...)
България, 30 юли 2018 г., 19:46
Литатру