Целяханы. Частка трыццаць шостая

Татьяна Цыркунова
У адказ на падрывы
Вораг сёлы паліў.
Мой аповяд праўдзівы
Свет на з'яву праліў.

Аўтамат, кулямёты,
Грозных карнікаў строй.
У руках – агнямёты
Ды рашучы настрой.

Нібы на паляванні,
Толькі што на людзей.
Сродак для выжывання –
Бег ад страшных падзей.

Колькі вёсак спалілі?
Лік загінуўшых – шмат!
Хаты свечкай свяцілі,
Сілай дзейнічаў кат.

З Целяхан добра відна:
Чорны дым навакол.
Горка, страшна, агідна:
«Дзе асінавы кол?»

Каб згубіць гэту нечысць,
Што нязванай прыйшла.
Давіць цяжка на плечы,
Смерць прытулак знайшла.

Выжывалі дзе людзі?
У радзімых лясах.
Пра бяду не забудзем –
Смерці люты пасаг.

Следам немцаў блакада,
Часткі шлі ў лясы.
Пасланцы злога ада,
Ні пры чым паясы.

Хоць зіяў надпіс светам,
Здзекам ён: «З намі бог!»
Не забыцца на гэта:
«Бог, каго ж ты бярог?!»