***

Намик Фарзалиев
Архивдай...

Anlatma s;n m;n; "v;t;nda;" n;dir,
V;t;nin h;r da;; m;n; ;zizdir.
Ki;icik tozuna onun, ba; n;dir -
Can;m; verm;m;k мэнэ q;lizdir,
M;nim;;n v;t;nl; ana ;kizdir.

Kimdir ки, вэтэндаш? El, v;t;n deyib,
Y;ks;k k;rs;l;rd;n dan;;anlarm;?
Mill;t qar;;s;nda d;;;n; d;y;b,
Daldada kefin; al;;anlarm;?
Ba;lar; n;fsin; qar;;anlarm;?

Dild; V;t;n deyib, i;d; ;ksin;,
V;t;n s;rv;tin; cib g;d;nl;rmi?
Kimins; yaltaql;q edib ;;nin;,
;;r;f;, vicdana zidd ged;nl;rmi?
Bo;bo;az, ;i;qar;n, tox g;d;nl;rmi?

At;;li ;;x;;lar, alovlu nitql;r,
Sanki dan;;;rm;; ;r;kl;, sidql;,
D;;;n; gaba;a verib k;rs;d;n,
"V;t;n", "V;t;n" dey; alov p;sk;r;n,
S;zd; v;t;nda; t;k ;z;n g;st;r;n,
A;z;g;y;;kl;rmi v;t;nda; olan?
Onlar;n ald;;; n;f;s d; yalan!..

Me;in stullara g;z;n; dik;n,
Gec; d; v;zif; n;vb;sin ;;k;n,
;sti yerd; yat;b, soyuqdan s;k;n,
Dar g;nd; g;vd;sin kolda gizl;d;n...
Atas; mal - d;vl;t, anas; da; - qa;
Olan har;nlarm; ;sil v;t;nda;?!

;z;n; v;t;nda; deyib ;y;n;n,
V;t;ni sev;n t;k g;z; g;r;n;n,
B;y;kl;r ;n;nd; q;l t;k ;riyib,
Fa;;rlar ;st;n; it kimi h;r;n,
Yalan dan;;ark;n al;;;b co;an,
Haqqa, ;dal;t; qar;; vuru;an...
V;t;nda; bel;mi olur d;;;nd;n?
Yalansa ;st;n; qara da; d;;s;n...

V;t;nda;l;q borcu ;m;rl;k bir y;k,
Olmur ;l;;s; d;... x;rda, ya b;y;k...
;;bh;d;n uzaqd;r, m;;zi - q;tilik,
Yadd;r ona h;r c;r m;v;qq;tilik.
Can il; yo;rulur, qanla ;;rtilir.
Be;ikd; oyan;r, ;m;rl; bitir.

N; q;d;r ucasa - o q;d;r sad;!
Olur ki, ;m;ld;, bir x;rda, adi
B;y;k v;t;nda;l;q izi g;r;n;r.
;m;lin sahibi dan;;maz, dinm;z,
"V;t;nda;" s;z; d; a;l;na g;lm;z.
N; d;;;n; vurar, n; d; ;y;n;r,
Sad;c; rahatca q;lbi d;y;n;r...

Anlatma "v;t;nda;" kim, n;dir m;n;,
;m;linl; g;st;r, o yet;r m;n;!