За терном мы ходили 16. 04. 23

Ольга Новосветловка
Раніше всіх
Плодових розцвітав,
Пізніше кісточкових
Всіх він достигав.

Кущами, гайками
Невеличкими зростав.
Колючі гілочки
Теж мав, себе
Так захищав.

Сортів його багато:
Ранній, середній,
Пізній, зимовий.
М'який, солодкий,
Твердий та кислий,
Терпкуватий.

З маленькими
Й великими
Темно-димно-
Синіми і круглими
Із кісточкою
Плодами

В посадках
Скраю ріс, по-під
Буграми, на узліссі.
Він затишок,
Усоння полюбляв
Та балки на узвишші.

Місця тернові
Добре знали.
То ж з відрами
Та фартуками
Його із мамою,
Бабусею
Ми багатенько
Наривали.
.
Частину на горищі
Розстилали.
Так добре зберігався.
Узвар варили,
Вареники із ним
Ліпили.
І просто їли.

Частину другу
У банки засипали,
Водою заливали,
У погріб опускали.
То ж мочений,
Смачний і терпкуватий,
Його ми цілу
Зиму смакували.
         (У селі Курячівка)

                16.04.23
                Иллінський