23, Да се завърнеш в Родината, Кирил и Методий

Величка Николова -Литатру 1
Да се завърнеш в Родината, мила (редактирано)
(Кирил и Методий - 24 май - българската писменост и просвета

(за деца и възрастни)


Едно ехо ме върна в дома ми.
Като пламък в душата ми светна.
Свидно ехо... камбана в ума ми,
като пролет – красива и цветна.

Моят дом е България – мирна.
Райски кът – сред Балканите скътан,
с планини, езера, язовири,
с море – Черно, с чудати баири...

В моят дом греят Кирил, Методий,
греят Рилски, Бозвели, Паисий,
Бачо Киро, Илия Белковски...
Светят ярко и Ботев, и Левски,
Пеньо Пенев, Вапцаров, Захарий...

Ще са винаги наши другари
с постъпките умни и лъвски!


10.03.18.
24.05.23 - първоначална редакция ( И ний сме дали нещо на Света!)