Т1атега аз куралла тилларг Михаил Гуцериев

Мустафа Ганижев
Т1атега аз куралла тилларг   Михаил Гуцериев 
 (нашиваю на гордость заплатку)

Безам боацаш оазех– дешаш хул,
Т1атега аз куралла тилларг.
Ахиллеса куг-к1оажувх – са доал.
Магар дац безам хил юаш маькхалг.
  Без любви голоса – словеса,
  Нашиваю на гордость заплатку.
  Ахиллесова пятка – душа.
  Невозможно любить всухомятку.

Хьо тояннай, хулаш теннаг1а,
Тахан хьажа хьо цхьа майраг1а,
Кхы тайпар хьажа ц1аьрматаг1а,
Хьаькъал довлца юх х1амсараг1а.
  Ты поправилась, стала полней,
  Постарайся сегодня смелее,
  По-другому, старайся, жадней,
  До безумия заново млея.

Вайна эргаш чам корабергба
Отбеш бес-беса декъадала.
Ч1оаг1а дезалур бе доларгда
Е 1омадеш цхьана хотадала.
  Мы по-разному чувства найдём
  И заставим по-разному длиться.
  Вожделение в руки возьмём
  И научим в единое слиться.

Маркъалг мо кестаргда ден-бийсан,
Шелъеш цар харцяьнна йовхьамаш.
Могаш вайн деза аркъаладаьн,
Дохийт в1ашикъастар ламаздеш.
  Будем сутки крутиться волчком,
  Остужая распутные лица.
  Сможем даже любить кувырком,
  Отправляя разлуку молиться.

1а хетар кулгашца д1а-х1а даьхи,
Даха з1ила* дагадар говзах хул.
Кяби ловзар* бийсанар г1ург1ажи
Т1адеха безамо майраг1а сел.
  Ты догадки руками развей,
  Память прошлых идей похитрее.
  Брачный танец ночных лебедей
  Призывает любовь посмелее.

Юхтоха 1ам, кача ахрга сел
Мела хул амораш* - лазара ц1и*.
Безама хьажар талхаш хул кхел,
Аз лийхад ийдамех* кегарби*.
  Отвергая, к нападкам привык
  Слабоволие страсти – проказа.
  У любви взгляд порочный – вердикт,
  Я искал в отношениях казус.

Са дог-уйла доттаг1 я чоапярца,
Со вувзван ва хьаькъал д1адаха.
Даим 1еталуш деза лазарца,
Сахьато ха екъа хувцам ха*.
  Мои грёзы дружат с падучей,
  Я рассудком с безумием связан.
  Болью любит всегда колючий,
  Где часы делят время на фазы.

Довзаш хьа ма1ан, цунга кхоачаш,
Вицлуш се тешара т1авихка.
Декхарза – деккхархо бехкболаш.
Цундухь безамо дабарваьккха.
  Раскусил твою сущность, постиг,
  Позабыл, что поверьем привязан.
  Без долгов – виноватый должник.
  И за это любовью наказан.

Хьоца ца товш, ваха ца 1амаш,
Лаьтта х1аравар теш хьаькъалах.
Шийна дийза, мотт ца узабеш
Тийшар кха пайданза дешаех.
  Не смирился с тобой, не привык,
  На земле каждый верит в свой разум.
  Сам хотел, не тянул за язык
  И поверил словам несуразным.

Тамашне я хьа цкъа г1олл хулаш,
Тинна тешар – елар, къахетар.
Сиха безама, бийса цо йоаеш
Дуташ 1уйренна к1аьдялар
  Необычность твоя через раз,
  Суеверность – улыбка и жалость.
  Раздаёт ночь любовь впопыхах,
  Оставляя наутро усталость.

      Цадовза дешаш: З1ыл – дагалоацуаме уйла /идея/. Кяби ловзар – брачнгый танец. Амораш – страсти. Лазара ц1и – проказа. Ийдам – отношение. Кегарби – кеазус. Хувцам ха – фаза.
                Таржамбаьр ва Мустафа Ганижев.