W przededniu zniw

Просто Дорота
Ана Величкова

ПРЕД ЖЪТВА

Дъждът най-сетне спря -
той напои земята.
А Слънцето изгря
и озари житата.
В поляни и градини
разцъфнаха цветята.
Пчелици подранили
прашец богат събраха.

Светулки вечерта
на светъл рой кръжаха.
На скорошната жътва
вестители те бяха.
Узряваше пшеница
в полетата обширни.
Летеше ято птици
под небесата мирни.

http://stihi.ru/2023/06/25/2985



W PRZEDEDNIU ZNIW

Przestaly deszcze lac-
i ziemie napoily.
Zaczelo Slonce grzac-
w nim lany zboz zalsnily.
W ogrodach, w lesnej trawie
rozkwitly bujnie kwiaty.
Zebraly pszczoly sprawnie
z nich pylku plon bogaty.

Swietliki nocy mrok
blyskami rozpraszaly.
Nadejscie zniwnej pory
wirujac obwieszczaly.
Pszeniczne rosly ziarna
w przestrzeni pol bez konca.
Leciala ptasia chmara
pod niebem cisz; tchnacym.