Поэтесса

Ана Величкова
                Болгарский
                Великие люди


                П О Е Т Е С А

                Красива, одухотворена жена,
                но с недобро здраве.
                Тя не се е предавала
                на болките и страданията.
                Писала е стихотворения,
                прозорливи и вдъхновени,
                драми и приказки в стихове,
                драматически поеми...
                Живяла с пулса на времето
                и откликвала на събитията.
                Добро, човечно и ценно
                е отразила в стиховете си.
                Леся достигнала върхове,
                мъдри и съвършени,
                с възхитителна храброст
                и велико дръзновение.

                Ана  Величкова

                Леся Украинка /1871-1913, Лариса Петровна               
                Косач/ - поетеса, писателка, общественичка