Саван

Павло Гай-Нижник
                САВАН

Всевишній – мовчазни;й суфлер і сценарист, і режисер
Цієї гри в виставі доль, де без письма всім дана роль?
Комусь – в палацові дахи, а тим – з народження в льохи?
Різдва насіння засіва й в сконанні сенс всього – жнива
Його, Безликого, афер? Чи то – чаклунський адюльтер
Від людоловів? Бог – пароль для поневолювачів воль?
А мо’ – все марнота, страхи? В свідомість вбивані цвяхи
Лукавством смертних? Їх дива з каліцтва неуків зрива
Рабів молитви. Розум вмер й шабаш освячених химер
Бенкет справля – тріумф сваволь, а блазні, слуги і король
У кетяг зв’язані. Волхви віщують п’яний жах й шляхи.
І ніц нема: кумирів блуди і слова Людину в саван обвива.

                Павло Гай-Нижник
                25 липня 2023 р.