Советы древности

Ана Величкова
                Болгарский
                Люди и Время



                СЪВЕТИ ОТ ДРЕВНОСТТА

                С Природата, Човеко,
                не се мери!
                Каквото и да правиш,
                тя ще те победи
                и ти ше останеш
                без въздух,
                храна и вода.
                Ще издъхнеш
                в космическа самота.

                С Природата
                не воювай, Човеко!
                Богатствата й
                с мярка използвай,
                възстановявай
                погубеното
                и за нея
                с любов се грижи!               

                Така ни съветват
                древните мъдреци.
                Ще ги чуем ли,
                ще станем ли
                по-отговорни?
                Ще следваме ли
                пътя нагорен
                или ще паднем
                в бездната
                на неволите?

                Ана  Величкова