Николай Кинчев - Искусство поэзии

Сергей Батонов
Что в глубине души поэта скрыто?
Вода для слёз или
                для изверженья лава?
Не видно ничего – лишь стёклышки блестят очков,
туда упавшие когда-то.
И критик рот кривит, но не решится
спуститься вглубь, чтоб в тайне разобраться.

Покамест одиночество пытаешься прогнать
и ветром именуешь колыханье,
ошибки в тексте вычитать заика может,
но одного ума не хватит, чтоб строка легла.

(с болгарского)


Николай Кънчев Христов (1936-2007 г.)
ПОЕТИЧЕСКО ИЗКУСТВО

Какво ли има там в дълбочината на поета?
Вода – да плаче, лава – да избухва? Нищо не се вижда,
освен изпуснатите очила: стъписан е критикът,
но смее ли да слезе долу и да си ги вземе?

Докато се напрягаш да прогониш самотата
и да дадеш на този, който духа, име „вятър“,
пелтекът може да поправя правописни грешки –
но ти наум не може никога да пишеш.