Цефеида

Ана Величкова
               Болгарский
               Космос


                Ц Е Ф Е И Д А

                Далече във вселенската необятност
                звезда-цефеида пулсира,
                ту ярко светва, за миг притъмнява... -
                от милиони години не спира.

                Тя е като фар на невидим бряг
                и странни пътища осветява.
                Може би звездолети летят по тях
                и някъде без следа отминават.

                Откъде идват, къде отиват? -
                никой няма да ни отговори.
                Цефеидата с могъщо пулсиране
                озарява космическите простори.

                Ана  Величкова