Тарас Григорьевич Шевченко

Василий Дорошенко
Стоїть у Каневi Тарас
Стоїть на самiй кручi
I дивиться в Днiпро
Який тэчэ широкий i могучий
Вiн дивиться на стэп
Дэ сiяли ми жито
Тэпэр воно снарядами порито
Повэрнув голову назад
Дивиться Тарас на луки
Отари вiвцiв там паслись
I конi ситi
А в цю годину солдати
Там лэжать ранэнi i вбитi
Стоїть i плачэ наш Тарас
Дрiбною сльозою
Що ж зробили моя нэнько
Вороги с тобою
Тэбэ збили с пантэлики
Тини пэрэлази
Вiдiрвали вiд Россiї
Як крило вiд краза
Танцювала на Майданi
Чума та зараза
Нэвпопад ти вибираеш
Свою ти стэжину
Пiдiпхнули в президента
Чужу вам людину
Хiба нэбуло мiж Вас
Дiйсної людини
Що ви выбрали собi
От таку скотину
Який хоче запродати
Зэмэльку i Вiру
Ляху бузувiру
Хiба мало ти зазнали
Горя, мукiв
Вiд диких кримцiв, степнякiв
Та ляхiв падлючих
За що воюеш Україна
За що губишь свiй народ
Якэ щастья сулить Захiд
Що туди ти лiзэш
Як за салом кiт
Дали тобi добродiї
Всяку зброю
Мов воюй ти з рiдним братом
Щоб мэншэ вас стало
А ми прийдэмо тодi
Забэрэм собi пшеницю та сало
Дивлюсь на вас я
Звишини канiвскої кручi
Голови у вас дурнi
Хлопчики стрибучi
Чого тобi нэ фатало
Моя Україна
Ти цвiла була горда
Своїми синами
Попович космонавт
I Микола Тэсля,
Марк Вовчок,
Iван Франко,
Гнатюки спiвучi
Вмiсто стяга пiдняла
Ганчiрки вонючi
Гэрої в тэбэ холуї
Мазэпа, Бэндэра
Розповзлась по Українi
Ця страшна холера
Стоїть в Каневi Тарас
А в Киевi Гетьман
Пiдняв в гору булаву
Кого б його гэпнуть
Гэпни Гетьман оту владу
Що в Киевi сiла
Гэпни так її прокляту
Щоб тирса летiла.

08.09.2023