Держава духа

Ана Величкова
                Болгарский
                Время и Люди


                ДЪРЖАВА  НА  ДУХА

                Светлина озари
                българската земя
                в Девети век.
                Ученици на Кирил и Методий
                създадоха книжовни школи -
                огнища на просвета,
                духовни извори,
                съкровищници на книжнина -
                и оригинална, и преводна.

                Пръв ученикът им Климент
                обучи три хиляди ученици
                и тръгнаха те из България
                да сеят грамотност и знания.
                Хиляди младежи ги последваха
                и България стана
                страна образована,
                "държава на духа..."

                Тя издигна
                факела на Познанието
                високо над света.
                От него искри стигнаха
                до близки и далечни страни...
                "О, минало незабравимо!
                О, пресвещени старини!" -
                се пее в химна
                за двамата братя -
                създатели
                на славянската азбука.

                Хиляда и двеста години
                просветното им дело
                живее
                и издига
                духовни върхове.
                Ще бъде то нетленно
                и в бъдещите векове.

                Ана  Величкова