Доченьке Майленьке в День рождения

Ольга Лобода
 Это стихотворение написано по-польски.Когда у Майленьки был День рождения, она была на каникулах в другой стране. Я написала его по- польски и выслала ей, чтобы она могла его лучше понять. Я очень по ней скучала и хотела в этот день быть вместе с ней.

Ja Ciebie tak bardzo kocham,
Ze dzis przyjechalabym tam
Pociagiem czy busem, lub samolotem,
Taksowka, na radosc wam!

Dzis dzien  jest deszczowy, ale
Me serce raduje i ptaszek, i kwiat:
Pamietam tak dobrze ten dzien, doskonale,
Jak wtedy Ty przyszlas na swiat
A jusz masz czternascie lat!

Ja kocham Cie, moja Maylenko!
Tys- dobra i grzeczna, Ty- madra i piekna
I moja coreczka malenka.
Ja marze, jak wezme ja Ciebie za reke,
Do siebie przytule, i z tortem staniemy,
I wiecej  sie nie rozstaniemy!

29.8.2023.