Матрос

Ана Величкова
                Болгарский
                Земля и Люди


                М О Р Я К Ъ Т

                Морякът свърши своя път -
                лежи на остров сред морето.
                Далечни ледници блестят,
                съзвездията южни светят.
                Морякът свърши своя път.
                Край острова делфини плуват,
                акули хищни се въртят -
                бездънната вода вълнуват.

                Морякът свърши своя път.
                Ревящи мина океани.
                Видя възраждане и смърт,
                и скръб, и нелечими рани.
                Приятели намери той
                в забравени места планетни.
                Навсякъде бе драг и свой -
                в колибите и градовете.

                Вулкански острови откри,
                над мрачни падини премина,
                с цунами сблъска се дори.
                Така година след година...
                Морякът свърши своя път.
                Лежи под звездни небосклони,
                далече от позната твърд
                и от раздорите световни.

                Ана Величкова