Томас Кэмпион. Третья Книга песен 1617 - 14

Лукьянов Александр Викторович
Томас Кэмпион (1567 — 1620)

Третья Книга песен (1617) – 14

О чём обычно говорят между собой мужчины?
Богатство, слава, но едва ль достойны те причины.
Им надо о любви болтать – как хороши дивчины.

Они даруют нам покой, недуг рукой снимают;
Когда сердца у нас скорбят, то нежно утешают;
Мрачны иль веселы, они всё с нами разделяют.

Рожают в муках нам детей, даря им наше имя!
И мудро ведают добром с желаньями благими!
У них забот домашних тьма, восхищены мы ими.

Теперь скажу я в двух словах, что пел я в восхищенье:
Хорошая жена – добро, коль верно им владенье;
Подходит злобе – зло, но жизнь достойных – упоенье.



Thomas Campion (1567 — 1620)

Third Booke of Ayres (1613) - 14

What is it all that men possess, among themselves conversing?
Wealth or fame, or some such boast, scarce worthy the rehearsing.
Women only are men's good, with them in love conversing.

If weary, they prepare us rest; if sick, their hand attends us;
When with grief our hearts are prest, their comfort best befriends us:
Sweet or sour, they willing go to share what fortune sends us.

What pretty babes with pain they bear, our name and form presenting!
What we get, how wise they keep! by sparing, wants preventing;
Sorting all their household cares to our observed contenting.

All this, of whose large use I sing, in two words is expressed:
Good Wife is the good I praise, if by good men possessed;
Bad with bad in ill suit well; but good with good live blessed.