Wsrod drzew

Алла Польская
"OKNA" - kolega, polski artysta Janusz Janas

WSROD DRZEW

„Okna” Janasa - niezwykle obrazy !
Drzewa w nich zyja i dyszy przyroda.
Chce mi sie zawsze, praktycznie od razu
Wiersze ukladac w kazda pogode.

Od czego zaczac, byc moze, z jesieni,
Ktora maluje te drzewa w kolory,
A ziemia, gesto uslana, az lsni,
W liscie zolto-czerwono-brazowe.

Zima, galazki pokryte sniezyca,
Ktora rozjasnia ciemne noce,
Wirujacymi sniezkami zachwyca
Wiatr hula nie raz, co jest mocy.

W tych „oknach” rozkwita wiosna
Gatunkami kwitnacych drzew. 
W soczystej zieleni dostojne sosny,
A na lisciastych, slychac ptakow spiew.

Ubranych w stroje malownicze
Po trzech sezonach wreszcie – lato ! 
Szelest galazek drzew magicznych
W „ oknach” artysty docenic warto.

24-10-2023
                ***
AP (oryginalna wersja - pl)